Co znamenají položky v Cenové nabídce?

V textu najdete vysvětlení všech položek v cenové nabídce, kterou od nás dostanete.

Snažíme se zajistit, aby cenové nabídky, které našim zákazníkům dáváme, byly co nejpřehlednější a jednotlivé položky byly snadno identifikovatelné. Cenová nabídka však obsahuje relativně málo prostoru, a proto Vám zde nabízíme bližší popis položek, se kterými se v našich nabídkách můžete nejčastěji setkat, aby jste si mohli být jisti tím, že nekupujete zajíce v pytli:

Demontáž

Demontáž, spolu s případnými bouracími pracemi je nejprašnější částí procesu výměny oken. Spočívá v opatrném odstranění původního okna z okenního otvoru a začištění okenního otvoru pro osazení nového okna. Postup demontáže si volí pracovníci sami na základě vlastních zkušeností a vše provádějí ve snaze minimalizovat poškození vnitřního a vnějšího ostění okna. Samotné demontáži předchází kontrola rozměru stavebního otvoru, po níž se vysadí okenní křídla a následně se demontuje okenní rám. Demontáž okenního rámu je zpravidla spojena s jeho destrukcí (rozřezáním). Spolu s oknem se demontují i parapetní desky, pokud nemají zůstat zachovány.

Co znamenají jednotlivé položky CN související s demontáží?

Demontáž plastových oken

Demontáží plastových oken se rozumí vybourání původního plastového okna/dveří s destrukcí okna (vysazení křídla, vyřezání, či vysekání rámu ze zdiva) - tedy bez zachování původního okna v použitelném stavu

Demontáž dřevěných oken

Demontáží dřevěných oken se rozumí vybourání původního dřevěného okna/dveří s destrukcí okna (vysazení křídel, vyřezání či vysekání rámu ze zdiva) - původní okno nezůstane zachováno v použitelném stavu

Demontáž ocelových oken/dveří

Demontáž ocelových oken/dveří se využívá tehdy, kdy je okenní či dveřní křídlo osazeno v ocelovém rámu či zárubni. Práce sestává z vysazení křídel a vybourání ocelového rámu. Zpravidla dojde k destrukci ocelového rámu a je nutno počítat s použitím úhlové brusky pro rozřezání ocelového rámu. S demontáží ocelového rámu může být spojena větší destrukce ostění s ohledem na způsob, kterým je rám upevněn v otvoru

Demontáž luxfer

Demontáž luxfer spočívá v rozebrání či rozbití výplně ze skleněných tvárnic (tzv. luxfer)

Demontáž garážových vrat

Demontáž garážových vrat je kompletní vybourání původních GV. Vrata jsou zpravidla osazena v ocelovém rámu a je tedy třeba počítat s nutností jeho rozřezání úhlovou bruskou

Demontáž původních rolet

Demontáží původních rolet se rozumí opatrné odmontování dříve osazených rolet s předpokladem jejich opětovného použití. S ohledem na nepředvídatelný stav původních rolet je zachování jejich původní funkce po demontáži bez záruky.

Demontáž plastových oken se zachováním okna

Demontáž plastových oken se zachováním okna sestává z vysazení křídla a opatrného vysekání původního rámu ze zdiva. Při demontáži může dojít k drobnému poškození původního okna danému způsobem demontáže. Práce se provádí bez záruky na zachování celistvého rámu s ohledem na nepředvídatelný stav a kvalitu okna.

Demolice železobetonových konstrukcí, Demolice zděných konstrukcí (úprava otvoru)

Demoliční práce obsahují všechny práce potřebné k úpravě stavebního otvoru v závislosti na použitém konstrukčním materiálu budovy. V ceně není obsažen překlad a jeho instalace v případě, kdy je toto nutné provést s ohledem na nový rozměr stavebního otvoru. Objem demolovaného materiálu se určuje v m3.

Montáž

Montáží se rozumí řádné osazení oken do stavebního otvoru, ukotvení a vyplnění připojovací spáry izolačním materiálem. Samotná montáž neobsahuje zapravení parapetů, ani začištění vnější a vnitřní spáry kolem oken.

Součástí standardní montáže oken je:

  • Začištění stavebního otvoru pro řádné osazení okna
  • Vyrovnání oken „do váhy“ v rámci stavebního otvoru s použitím podložek v parapetní rovině
  • Kotvení oken na turbošrouby či ocelové kotvy
  • Vyplnění připojovací spáry PUR pěnou
  • Osazení vnějšího parapetu, případně „Z“ plechu (v případě, kdy je součástí objednávky a je pro něj připravené lůžko)

Součástí montáže v souladu s ČSN 77 6077 je:

  • Začištění stavebního otvoru
  • Vyrovnání oken „do váhy“ v rámci stavebního otvoru s použitím podložek v parapetní rovině
  • Kotvení oken na turbošrouby či ocelové kotvy
  • Osazení připojovací spáry vnějším a vnitřním uzávěrem dle předpisu dodavatele systémových parozábran (použití pouze vnitřního uzávěru není v souladu s ČSN 77 6077)
  • Vyplnění připojovací spáry systémovou PUR pěnou dle dodavatele montážního materiálu
  • Přilepení parozábrany k ostění, pokud je možno jej s ohledem na stavební připravenost a navazující práce provést
  • Osazení vnějšího parapetu, případně „Z“ plechu (v případě, kdy je součástí objednávky a je pro něj připravené lůžko)
* V případě použití parozábran opatřených armovací tkaninou, není parozábrana k ostění připevněna během montáže, ale děje se tak, až při zednickém zapravení oken. Pokud jej neprovádí dodavatel, je zapravení parozábran prováděno objednatelem nebo jím pověřenou osobou.

* Parozábrany mají omezenou životnost při vystavení povětrnostním vlivům. V případě, že se neprovádí zednické zapravení, je objednatel povinen zajistit jejich ochranu před degradací. Maximální životnost nechráněných parozábran je 2 měsíce (s výjimkou SWS foil exteriér UV u níž dosahuje životnost až 12 měsíců), poté ztrácejí svoje vlastnosti. Na poškození parozábran povětrnostními vlivy se nevztahuje záruka.

Co znamenají jednotlivé položky CN související s montáží?

Montáž plastových oken a dveří

Montáž plastových oken/dveří sestává z umístění okna do otvoru, podložení vhodnou podložkou, vymezení správné polohy (tzv. "do vodováhy"), upevnění rámu pomocí turbošroubů či kotev, vypěnění připojovací spáry PUR pěnou nebo komprimační paskou a nasazení křídla + seřízení.

Montáž dřevěných oken a dveří

Montáž dřevěných oken/dveří sestává z umístění okna do otvoru, podložení vhodnou podložkou, vymezení správné polohy (tzv. "do vodováhy"), upevnění rámu pomocí turbošroubů či kotev, vyplnění připojovací spáry PUR pěnou a nasazení křídla + seřízení.

Montáž hliníkových oken a dveří

Montáž hliníkových oken/dveří sestává z umístění okna do otvoru, podložení vhodnou podložkou, vymezení správné polohy (tzv. "do vodováhy"), upevnění rámu pomocí turbošroubů či kotev, vyplnění připojovací spáry PUR pěnou nebo komprimační páskou a nasazení křídla + seřízení.

Montáž kastlových oken

Montáž kastlových/špaletových oken sestává z umístění okna do otvoru, podložení vhodnou podložkou, vymezení správné polohy (tzv. "do vodováhy"), upevnění rámu pomocí turbošroubů či kotev, vyplnění připojovací spáry PUR pěnou a nasazení křídla.

Montáž garážových vrat

Montáží garážových vrat se rozumí kompletní osazení a zprovoznění nových vrat bez ohledu na jejich konstrukční řešení (sekční, křídlová, atd….). Zapojení elektrické energie musí provádět kvalifikovaný elektrikář.

Předsazená montáž oken

Předsazenou montáží oken se rozumí montáž na lícní stranu zdiva s navazujícím vnějším zateplením. Systém je určen pro pasivní stavby a umožňuje osazení otvorových výplní bez tepelných mostů.

Montáž původních rolet

Montáž původních rolet je opětovné osazení původních rolet na nová okna v případě, kdy nové konstrukce otvorových výplní dovolují osazení původních rolet a původní rolety zůstaly po demontáži funkční. Zapojení elektrické energie musí provádět kvalifikovaný elektrikář.

Montáž parapetní desky vnitřní (na připravené lůžko, bez parapetní desky)

Montáží parapetní desky vnitřní, na připravené lůžko se rozumí příprava parapetu, případně zdiva (zaříznutí parapetní desky mezi špalety, případně odsekání části ostění kolem parapetu pro zapuštění parapetu do zdiva), vyrovnání parapetu, osazení koncových krytek a jeho usazení na PUR pěnu nebo lepidlo.

Montáž parapetní desky vnější (na připravené lůžko, bez parapetní desky)

Montáží parapetní desky vnější na připravené lůžko se rozumí příprava parapetu, případně zdiva (zaříznutí parapetní desky mezi špalety, případně odsekání části ostění kolem parapetu pro zapuštění parapetu do zdiva), vyrovnání parapetu, osazení koncových krytek, jeho usazení na PUR pěnu a upevnění pomocí vrutů k oknu.

Příprava lůžka pro osazení parapetu

Přípravou lůžka pro parapet se rozumí vytvoření rovné plochy v parapetní rovině okna sloužící k upevnění nové parapetní desky. Lůžko je vytvořeno podezdívkou, případně vylitím betonem do výšky 7 cm nad původní zdivo a do hloubky 25 cm. Lůžko lze vytvořit i extrudovaným polystyrenem v patřičné výšce.

Montáž předokenních rolet

Montáží rolet se rozumí osazení nových předokenních rolet s ručním nebo elektrickým pohonem na stávající či nová okna. Zapojení elektrické energie musí provádět kvalifikovaný elektrikář.

Montáž žaluzií

Montáží žaluzií se rozumí osazení 1 ks vnitřní žaluzie na okenní křídlo. V případě nákupu žaluzií společně s okny, je montáž již zakalkulována v ceně žaluzie.

Montáž samozavírače

Položka obsahuje montáž samozavírače na rám a křídlo a jeho seřízení.

Montáž madla

Položka obsahuje montáž madla do výšky stanovené zákazníkem nebo dle normy.

Montáž pákového ovladače/kliky na rám okna

Položka obsahuje montáž pákového ovladače na rám okna (kompletní mechanismus s pákou nebo klikou).

Montáž pákového ovladače/kliky s přechodem na stěnu

Položka obsahuje montáž pákového ovladače s vyvedením ovládacího prvku přes parapetní desku na zeď u okna – respektive pod oknem. Standardně se využívá ovládání kličkou.

Lištování

Lištováním se rozumí osazení systémových samolepících lišt, které slouží k překrytí nevzhledných spár po montáži oken (zpravidla se jedná o překrytí spáry mezi oknem a špaletou - možná náhrada zednického zapravení, případně o překrytí spáry mezi oknem a původním vnitřním parapetem v případech, kdy zůstává parapet zachován).

Montáž Interiérových pásek

Montáž Interiérových pásek obsahuje osazení vnitřní strany připojovací spáry systémovou parozábranou bránící průniku vlhkosti z interiéru. Osazení pouze jednou parozábranou není systémovým řešením připojovací spáry dle ČSN a je vhodné pouze pro aplikace, kde z nějakého důvodu není možné použít kompletní systémové řešení.

Montáž SWS systému parozábran Int + Ext

Montáží SWS systému parozábran Int + Ext se rozumí osazení kompletního systému SWS (Soudal Window systém, případně obdobný systém) složeného z vnitřní a venkovní parozábrany, které jsou napojené na vnitřní a vnější ostění samolepícím proužkem na spodní straně folie. Systém je určen především pro novostavby. Životnost folie vystavené UV záření je maximálně 2 měsíce od osazení. Folie je tedy nutno co nejdříve zednicky zapravit. Spolu se systémovými páskami se v případě potřeby používají pomocné materiály pro tmelení spár a zlepšení adheze pásek.

Montáž SWS pásek interiér, expanzní páska exteriér

Montáž SWS pásek interiér, expanzní páska exteriér je systémové řešení parozábran dle ČSN, které se využívá v případě zalomeného ostění u rekonstrukcí, kde není možné osadit klasické exteriérové pásky. Systémové řešení je tvořeno interiérovou parozábranou kombinovanou s expandující páskou mezi venkovní špaletou a okenním rámem.

Montáž Soudaband INS-TALL PLUS 74 mm 12-25mm, Montáž Soudaband INS-TALL PLUS 84 mm 12-25mm

Montáž prostřednictvím pásek INST -ALL PLUS je tvořena páskou INST-ALL PLUS a klasickým ukotvením rámu pomocí turbošroubů. Páska INST -ALL PLUS je speciální expandující páska splňující parametry pro zhotovení připojovací spáry dle ČSN, která nahrazuje použití PUR pěn v připojovací spáře.

Likvidace

Při výměně oken nezbytně vznikají odpadní materiály. Nejčastěji se jedná o stará okna a stavební suť. Likvidaci těchto materiálů můžeme v případě Vašeho zájmu zajistit současně s výměnou oken a to jejich předáním k dalšímu zpracování na druhotné suroviny, případně jejich uložením na řízené skládky. Využitím služby likvidace se tedy zbavíte veškerého odpadu spojeného s výměnou oken a dveří.

Co znamenají jednotlivé položky CN související s likvidací?

Likvidace jednoduchých oken

Uložení zdemontovaných oken do přistaveného kontejneru nebo uložení do auta a následný odvoz do sběrného dvora, kde jsou uloženy do patřičných kontejnerů.

Likvidace špaletových oken

Uložení zdemontovaných oken do přistaveného kontejneru nebo uložení do auta a následný odvoz do sběrného dvora, kde jsou uloženy do patřičných kontejnerů.

Likvidace ocelových oken

Uložení zdemontovaných oken do přistaveného kontejneru nebo uložení do auta a následný odvoz do sběrného dvora, kde jsou uloženy do patřičných kontejnerů.

Likvidace luxfer

Uložení zdemontovaných, rozbitých luxfer do přistaveného kontejneru nebo uložení do auta a následný odvoz do sběrného dvora, kde jsou uloženy do patřičných kontejnerů.

Likvidace suti

Likvidací suti se rozumí její uložení na řízenou skládku odpadu, případně předání k dalšímu zpracování na druhotné suroviny.

Zednické zapravení

Účelem zednického zapravení je začištění zdiva obnaženého při demontáži původních oken v rozsahu a skladbě vyplývající z typu původních oken, skladby stavební konstrukce a potřeb řádného zapravení připojovací spáry. Zednické zapravení kopíruje tvar původní špalety a provádí se tzv. na původní roh špalety. K zednickému zapravení se využívá kombinace jádrové omítky dokončené štukem, případně jednovrstvá sádrová omítka. V případě potřeby vyplnění a doplnění větších vrstev, je možné využít doplnění špalet vhodným výplňovým materiálem (porobeton, polystyren apod.)

Součástí zednického zapravení je:

  • Zednické zapravení vnitřních špalet v rozsahu a provedení dle objednávky (viz obrazová dokumentace)
  • Zapravení vnější spáry do šířky 5 mm pružným tmelem (silikon, silikonakryl)
  • Zapravení koncovek interiérových parapetů a spáry pod parapetními deskami

Zednické zapravení špalet po zdvojených oknech, zednické zapravení parozábran

Zednické zapravení obsahuje zapravení obnaženého zdiva či parozábran v potřebném rozsahu k vyrovnání plochy špalety a zapravení otvorů po kotvách a následné začištění plochy štukem. Současně je provedeno zapravení interiérových parapetů (v případě, kdy jsou součástí objednávky) a vnější spáry do šířky 5 mm pružným tmelem.

Zednické zapravení po kastlových oknech

U výměny kastlových oken je možno ZZ provádět třemi základními způsoby. Typ zapravení se volí dle objednávky zákazníka, případně výběrem nejvhodnějšího postupu s ohledem na typ a skladbu stávající konstrukce ostění. Zednické zapravení po kastlových oknech dále obsahuje, zapravení vnější spáry do 5 mm pružným tmelem a zapravení interiérových parapetů v případě, že jsou součástí dodávky.

* V případě, že není objednáno ze strany zákazníka jiné řešení, jsou okna osazena do původních špalet ve smyslu dosažení co nejmenší vnější spáry. Zhotovitel má právo upravit stavební otvor dle možností konkrétní stavební konstrukce. Výjimku tvoří spáry vzniklé z důvodu špatného usazení (křivosti) původních oken a spáry zaviněné neviditelnými stavebními konstrukcemi, které zhotovitel nemohl oprávněně předpokládat a nelze je předem odstranit.

Co znamenají jednotlivé položky CN související se zednickým zapravením?

Zednické zapravení po zdvojených oknech

Položka obsahuje práce a materiály potřebné k zednickému zapravení (hrubá omítka + štuk) vnitřních špalet po montáži nových oken namísto původních oken zdvojených. Z vnější strany je součástí práce zatažení připojovací spáry do šířky 5 mm silikonem nebo jiným vhodným tmelem.

Zednické zapravení po špaletových oknech do 25 cm

Položka obsahuje práce a materiál potřebné k zednickému zapravení (hrubá omítka + štuk, případně vhodný výplňový materiál) vnitřních špalet po montáži nahrazující původní špaletová okna za nová okna. Hloubka začišťované špalety je do 25 cm. Z vnější strany je součástí práce zatažení připojovací spáry do šířky 5 mm silikonem nebo jiným vhodným tmelem.

Zednické zapravení po špaletových oknech 25–35 cm

Položka obsahuje práce a materiál potřebné k zednickému zapravení (hrubá omítka + štuk) vnitřních špalet po montáži nahrazující původní špaletová okna za nová okna. Hloubka začišťované špalety je od 25 do 35 cm. Z vnější strany je součástí práce zatažení připojovací spáry do šířky 5 mm silikonem nebo jiným vhodným tmelem.

Zednické zapravení po špaletových oknech více než 35 cm

Položka obsahuje práce a materiál potřebné k zednickému zapravení (hrubá omítka + štuk) vnitřních špalet po montáži nahrazující původní špaletová okna za nová okna. Hloubka začišťované špalety je od 35 do 45 cm. Z vnější strany je součástí práce zatažení připojovací spáry do šířky 5 mm silikonem nebo jiným vhodným tmelem.

Zednické zapravení parotěsných pásek

Položka obsahuje práce a materiály potřebné k zednickému zapravení (lepidlo, hrubá omítka, štuk) vnitřních špalet po montáži nových oken namísto původních oken zdvojených v případech, kdy je připojovací spára opatřena parotěsnou folií.

Příplatek za zhotovení uzavřených špalet

Položka se vztahuje ke kastlovému zednickému zapravení kdy jsou špalety doplněny vhodným výplňovým materiálem a zapraveny do pravého úhlu vůči oknu.

Příplatek za jednostrannou aplikaci APU lišt

Položka obsahuje dodání a nalepení APU lišty z jedné strany (vnitřní) která zabraňuje praskání omítky a tvoří dilataci (pružný spoj) mezi oknem a omítkou.

Příplatek za oboustrannou aplikaci APU lišt

Položka obsahuje dodání a nalepení APU lišty z obou stran (vnitřní, venkovní) která zabraňuje praskání omítky a tvoří dilataci (pružný spoj) mezi oknem a omítkou jak vnitřní tak venkovní.

Zednické zapravení vnější 0,5–3 cm (začištění spáry)

Položka obsahuje práce a materiál potřebný k zednickému zapravení z venkovní strany pro danou šíři spáry.

Zednické zapravení vnějších špalet 3–6 cm (oprava)

Položka obsahuje práce a materiál potřebný k zednickému zapravení z venkovní strany pro danou šíři spáry. Nejedná se o vyhotovení nových špalet, ale o opravu poškozeného vnějšího ostění.

Zednické zapravení vnějších špalet 6–12 cm (oprava)

Položka obsahuje práce a materiál potřebný k zednickému zapravení z venkovní strany pro danou šíři spáry. Nejedná se o vyhotovení nových špalet, ale o opravu poškozeného vnějšího ostění.

Zednické zapravení vnějších špalet větší než 12 (oprava)

Položka obsahuje práce a materiál potřebný k zednickému zapravení z venkovní strany pro danou šíři spáry. Nejedná se o vyhotovení nových špalet, ale o opravu poškozeného vnějšího ostění.

* Vnější zednické zapravení oken je možné provádět pouze tehdy, pokud jsou k provedení prací vhodné klimatické podmínky. V případech, kdy z důvodu nevhodného klimatu v den montáže není možné toto zapravení provést, je platba za tyto práce vrácena zákazníkovi formou dobropisu a převodem na BU, případně se v souladu s obchodními podmínkami sjedná nový termín jejich provedení.

Vyzdívky

Vyzdívky slouží k náhradě meziokenních vložek (MIV) a dozdívkám stavebních otvorů v případě změny členění původních oken. Standardně k dozdívání používáme porobetonové lehčené tvárnice (Ytong, Porfix, apod.), lepené stavebním lepidlem nebo polyuretanovou pěnou v souladu s technologickými předpisy výrobce.

Co znamenají jednotlivé položky CN související se zednickým zapravením?

Vyzdívka porobeton 150, Vyzdívka porobeton 200, Vyzdívka porobeton 250, Vyzdívka porobeton 300

Vyzdívka se sestává z vyzdění otvoru pomocí porobetonových tvárnic dané hloubky (tloušťky) a stavebního lepidla, případně lepící PUR pěny a dokončení vyzdívky z vnitřní strany lepidlem s armovací tkaninou a štukem. Další konstrukční vrstvy vyzdívky z venkovní strany (štuk, fasáda, apod. ) jsou příplatkovou službou.

Výmalby

Výmalby ostění provádíme v případě, kdy je technologicky možné zajistit jejich správné provedení s ohledem na proschnutí konstrukčních vrstev vyzdívky. V ceně práce je obsažen jeden nátěr bílou interiérovou barvou (Primalex apod.)

Doprava

Dopravou se rozumí dodávka oken k zákazníkovi prostřednictvím vlastních vozidel, nebo spediční službou. V případě, kdy zakázka obsahuje pouze dopravu, je dodáním zboží ukončena realizace zakázky. Zákazník je v těchto případech povinen zajistit si složení oken a jejich převzetí. Záruka na výrobky se vztahuje pouze na výrobní vady a je omezena na dobu 24 měsíců.

Lešení

Lešení a ostatní manipulační technika se kalkuluje v závislosti na typu stavby a výrobku. V případě, kdy není dohodnuto zajištění lešení a manipulační techniky ze strany dodavatele, je povinen zajistit ji objednatel na svůj náklad.

Naše nabídky vždy reflektují situaci na konkrétní stavbě (pokud jsou výrobky zaměřeny naším technikem) a proto se může stát, že položkový rozpočet bude obsahovat i nestandardní položky nutné pro řádnou realizaci stavby. Pokud si nejste jistí, že je Vám zcela jasné, co se pod konkrétní položkou skrývá, obraťte se na naše obchodní zástupce, kteří Vám vše rádi dopodrobna vysvětlí.

Stále si nevíte rady?

kontaktujte náš servis oken

Kontaktujte nás